باهم، آهنگ سلامتی را می نوازیم


دیابت
11 خرداد

دیابت


دیابت

دیابت یک بیماری مادام العمر است که باعث می شود سطح قند خون فرد بیش از حد بالا رود. شیوع این بیماری به دلیل افزایش چاقی و کم بودن فعالیت بدنی در سراسر جهان رو به افزایش است. انواع دیابت می تواند در بسیاری از قسمت های بدن به عوارضی منجر شود که البته با رژیم غذایی سالم، فعالیت بدنی منظم، حفظ وزن طبیعی بدن و جلوگیری از مصرف دخانیات، می توان بخش عمده ای از دیابت و عوارض آن را پیشگیری کرد.

 

 2 نوع اصلی دیابت وجود دارد:

دیابت نوع 1 وضعیتی است که سیستم ایمنی بدن به سلولهای تولید کننده انسولین حمله کرده و آنها را از بین می برد.

دیابت نوع 2 - وضعیتی که بدن انسولین کافی تولید نمی کند یا سلولهای بدن در برابر انسولین واکنش نشان نمی دهند.

دیابت نوع 2 بسیار شایع تر از نوع 1 است.

 

 

زندگی با دیابت

در حال حاضر نمی توان از دیابت نوع 1 جلوگیری کرد. برای جلوگیری از دیابت نوع 2 و جلوگیری از عوارض آن، روشهای موثری موجود است که شامل سیاست های کلی در جامعه و در محیط های خاص (مدرسه، خانه، محل کار) است که صرف نظر از اینکه آیا به دیابت مبتلا باشید یا خیر به سلامت همه افراد کمک می کند، مانند ورزش منظم، تغذیه سالم، خودداری از سیگار کشیدن و کنترل فشار خون و چربی.

 

 

مهمترین نکته در زندگی با دیابت، تشخیص زودرس است. بنابراین انجام آزمایش قند خون، بطور مرتب توصیه می گردد.  

صرف نظر از نوع دیابت، ترکیبی از رژیم غذایی، فعالیت بدنی و در صورت لزوم مصرف دارو در کنار کنترل چربی و قند خون برای کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی و همچنین غربالگری منظم برای کنترل آسیب به چشم و کلیه و پا می تواند روند بهبود بیمار را سرعت بخشد.

توصیه هایی برای تغییر سبک زندگی برای افراد در معرض خطر بیشتر ابتلا به دیابت:

  • انجام هر هفته دو ساعت و نیم فعالیت بدنی با شدت متوسط ​​(پیاده روی سریع، دوچرخه سواری در زمینهای نسبتاً مسطح، ایروبیک در آب، پیاده روی، اسکیت سواری) یا یک ساعت و 15 دقیقه ورزش با شدت زیاد (آهسته دویدن، شنا، دوچرخه سواری با سرعت زیاد یا در زمین های شیب دار، فوتبال، ژیمناستیک، پرش)
  • کاهش تدریجی وزن برای دستیابی به شاخص توده بدنی سالم (محدوده BMI سالم: بین 18.5 تا 24.9)

 

 

  • جایگزینی کربوهیدراتهای تصفیه شده با غذاهای سبوس دار و افزایش مصرف سبزیجات و سایر غذاهای سرشار از فیبر غذایی (سبزیجات، میوه ها، لوبیا و عدس)
  • کاهش میزان چربی اشباع شده در رژیم غذایی به ویژه کاهش مصرف چربی اشباع موجود در چیپس، ترد، شیرینی، بیسکویت، سمبوسه و گوشت های فرآوری شده. در عوض مصرف گوشت های بدون چربی، مانند مرغ بدون پوست و بوقلمون
  • کباب کردن و بخارپز کردن غذا به جای سرخ کردن یا تفت دادن باعث کاهش مصرف چربی می شود.
  • کاهش اندازه وعده غذایی نیز به کاهش کالری دریافتی کمک می کند.
  • یکی از فاکتورهای خطر در دیابت نوع 2، وجود استرس است. هورمون استرس سبب افزایش فشار خون و در نتیجه افزایش گلوکز خون می شود.
  • تکنیک های کنترل استرس مانند ذهن آگاهی یک روش ساده برای کنترل تغییرات قند خون مرتبط با استرس است. ذهن آگاهی تکنیکی است برای آگاهی لحظه به لحظه از افکار، عواطف و احساسات بدون قضاوت آنها. مبانی ذهن آگاهی برگرفته از مراقبه در علوم باستانی است. امروزه، ذهن آگاهی به طور فراوان در عادات غذایی و مدیریت دیابت استفاده می شود.

 

 

  • علاوه بر این با کاهش سطح استرس، احتمال پیشرفت بیماری دیابت و بیماری های قلبی، سکته مغزی، فشار خون بالا و افسردگی کاهش می یابد.