باهم، آهنگ سلامتی را می نوازیم


رفلاکس معده
03 خرداد

رفلاکس معده


رفلاکس معده

رفلاکس معده (GERD)، که به آن رفلاکس اسید نیز گفته می شود، هنگامی اتفاق می افتد که محتوای معده به داخل مری و یا دهان برگردد. رفلاکس گاه به گاه، طبیعی است و اغلب بعد از خوردن یک وعده غذایی در نوزادان، کودکان و بزرگسالان سالم  ممکن است اتفاق بیفتد. رفلاکس در بیشتر دفعات موقتی بوده و علائم و عوارض آزار دهنده ای ایجاد نمی کند.

در مقابل، افرادی که به بیماری رفلاکس معده مبتلا هستند، در نتیجه رفلاکس اسید، علائم آزار دهنده یا آسیب به مری را تجربه می کنند. علائم رفلاکس می تواند شامل سوزش معده، نارسایی مجدد و مشکل یا درد همراه با بلع باشد.

اغلب اوقات برخی از شیوه های زندگی و تغییرات در رژیم غذایی می توانند به تسکین علائم GERD کمک کنند. اگر علائم خفیفی دارید، می توانید قبل از مراجعه به پزشک این روش ها را امتحان کنید. اگر علائم شما جدی تر است، بهتر است در کنار رعایت موارد زیر با پزشک مشورت کرده تا در صورت لزوم، تجویز دارو برای شما انجام گردد.

 

  • اگر اضافه وزن دارید، وزن خود را کم کنید                           

کاهش وزن می تواند به افرادی که اضافه وزن دارند کمک کند تا رفلاکس اسید را کاهش دهند. علاوه بر این، کاهش وزن دارای مزایای دیگری، از جمله کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی نیز می باشد.

  • از مصرف غذا در حجم های زیاد بپرهیزید

تقسیم وعده های غذایی به حجم های کوچک تر و مصرف تدریجی در طول روز می تواند به کاهش رفلاکس اسید کمک کند.

  • سر تخت خواب خود را 15 تا 20 سانتی متر بالا ببرید

 اگرچه بیشتر افراد فقط در طی دو تا سه ساعت بعد از غذا دچار سوزش معده می شوند، اما برخی از افراد شب ها با سوزش معده از خواب بیدار می گردند. افرادی که در شب دچار دل درد می شوند می توانند سر تخت خواب خود را بالا ببرند که باعث می شود با بالا رفتن سر و شانه ها از معده، نیروی جاذبه از رفلاکس اسید جلوگیری کند. شما می توانید سر تخت خواب را با قراردادن بلوک های چوبی زیر پایه تخت خواب بالا ببرید. استفاده از بالش های اضافی مفید نیست. این کار می تواند باعث خم شدن غیر طبیعی بدن شود و فشار بر معده را افزایش و رفلاکس اسید را بدتر کند.

  • از غذاهایی که علائم را تحریک می کنند، پرهیز کنید

بعضی از غذاها باعث شل شدن اسفنکتر تحتانی مری می شوند که می تواند منجر به رفلاکس اسید شود. مصرف بیش از حد کافئین ، شکلات ، الکل ، نعناع فلفلی و غذاهای چرب ممکن است باعث رفلاکس آزار دهنده اسید در برخی از افراد شود. اگر بعد از داشتن برخی غذاها یا نوشیدنی  ها متوجه شدیدتر شدن علائم خود شدید، منطقی است مصرف این موارد را محدود و یا از مصرف آنها اجتناب کنید.

  • سیگار را ترک کنید

بزاق به خنثی سازی اسید رفلاکس کمک می کند و سیگار کشیدن میزان بزاق دهان و گلو را کاهش می دهد. سیگار کشیدن همچنین باعث شل شدن و تضعیف اسفنکتر تحتانی مری شده، سرفه را تحریک می کند و باعث بروز مکرر رفلاکس اسید در مری می شود. ترک سیگار علاوه بر داشتن مزایای بسیار، می تواند علائم رفلاکس خفیف را کاهش دهد یا از بین ببرد.

در حالی که شواهد محدود هستند ولی بعضی اوقات تغییرات دیگری نیز کمک کننده به نظر می رسد. مانند:

  • از مصرف وعده های غذایی دیر هنگام اجتناب کنید

دراز کشیدن با شکم پر ممکن است خطر رفلاکس اسید را افزایش دهد. با برنامه ریزی مصرف وعده های غذایی حداقل برای دو تا سه ساعت قبل از خواب، ممکن است علائم کاهش یابد.

  • لباس راحت و گشاد بپوشید

لباس تنگ علاوه بر ایجاد احساس ناخوشایند، ممکن است فشار در شکم را افزایش دهد و محتوای معده را به سمت مری بفرستد.

Reference: www.uptodate.com