باهم، آهنگ سلامتی را می نوازیم


ضد تهوع در شیمی درمانی
11 خرداد

ضد تهوع در شیمی درمانی


شیمی درمانی

شیمی درمانی نوعی درمان سرطان است که در آن از دارو برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده می شود. شیمی درمانی می تواند علاوه بر از بین بردن سلول های سرطانی، به برخی سلول های سالم بدن مانند سلول های خونی، سلول های پوستی و معده نیز آسیب برساند. بسیاری از این عوارض جانبی این داروها قابل درمان یا پیشگیری هستند و بیشتر آنها، پس از قطع درمان از بین می روند.

تهوع و استفراغ

شیمی درمانی و پرتودرمانی هردو حالت تهوع و استفراغ ایجاد می کنند. برای پیشگیری یا کاهش این عوارض، دارو تجویز می شود.

حالت تهوع ممکن است با استفراغ همراه باشد یا نباشد و ممکن است از چند ساعت تا چند هفته پس از درمان ادامه داشته باشد.

توصیه هایی برای کاهش عارضه تهوع:

هوای تازه کافی دریافت کنید

حواس خود را پرت کنید. به عنوان مثال، موسیقی گوش کنید یا فیلم تماشا کنید.

برخی از بیماران روش های آرام سازی یا خود هیپنوتیزم را در کاهش حالت تهوع مفید می دانند. می توانید به نوارهای صوتی که تکنیک های آرام سازی دارند گوش دهید.

 

 

به جای سه وعده غذایی حجیم، در طول روز وعده های غذایی کوچک و با تعداد بیشتر بخورید. اگر معده شما خالی باشد، حالت تهوع اغلب بدتر می شود.

به آرامی غذا بخورید و غذای خود را کاملا بجوید.

غذاهایی را بخورید که سرد یا هم دمای اتاق هستند. بوی غذاهای گرم یا داغ ممکن است حالت تهوع بیشتری در شما ایجاد کند.

غذاهای سرد و گرم را با هم مخلوط نکنید، مایعات را سریع ننوشید، خیلی سریع غذا نخورید. این موارد ممکن است باعث ایجاد استفراغ شود.

از خوردن غذاهایی که هضم آن ها سخت است مانند غذاهای پرادویه، غذاهای سرخ کردنی یا سایر غذاهای پرچرب (از جمله شیرینی های غنی و سس ها) خودداری کنید.

بعد از غذا خوردن استراحت کنید. در صورت نیاز به دراز کشیدن، به پهلوی راست خود دراز بکشید و سر خود را در حدود 30 سانتی متر بالاتر از پاها بلند نگه دارید.

 

 

از مصرف نوشیدنی ها همراه با وعده های غذایی خودداری کنید و سعی کنید بین وعده های غذایی نوشیدنی بنوشید.

چای زنجبیل یا نعناع بنوشید

غذاهای حاوی زنجبیل - مانند بیسکویت زنجبیل بخورید.

 

روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات بنوشید تا از کمبود آب بدن جلوگیری کنید. نوشیدنی های سرد مانند آب گازدار یا مخلوط نوشیدنی های طعم دار را انتخاب کنید. می توانید تکه های یخ، بستنی یا ژلاتین را نیز انتخاب کنید.

سعی کنید در ساعاتی از روز که حالت تهوع کمتری دارید غذای بیشتری بخورید. اگر هنگام بیدار شدن از خواب احساس حالت تهوع می کنید، یک جعبه بیسکوییت نمکی در کنار خود نگه دارید و چند عدد را قبل از بلند شدن از رختخواب بخورید. یا سعی کنید وعده شام حاوی پروتئین مانند گوشت بدون چربی یا پنیر باشد.

اگر پزشک ضد تهوع برای شما تجویز کرده است، آن را نیم ساعت تا 1 ساعت قبل از غذا بخورید.

بعد از هر بار استفراغ، با محلول جوش شیرین (1 قاشق چای خوری جوش شیرین در یک لیوان آب گرم) غرغره کنید تا دهانتان تمیز شود.

  • لباس هایی که برای دور کمر یا شکمتان تنگ است نپوشید.

 

 

اگر حالت تهوعتان باعث استفراغ مداوم یا شدید می شود، بلافاصله به پزشک خود اطلاع دهید. استفراغ مداوم می تواند باعث کم آبی بدن شود.

  • در صورتیکه داروی تجویز شده به حالت تهوع شما کمک نمی کند، به پزشک خود بگویید تا داروی ضد تهوع دیگری تجویز نماید.